Δημοσίευση : 10:06 18-10-2016

ΟΤΕ: Χάνει το διακίωμα του βέτο το Δημόσιο

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη νέα συμφωνία μετόχων ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Deutsche Telekom. Οι εργαζόμενοι μιλούν για «απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ειδικά αυτού της αρνησικυρίας με την πώληση του 5%».

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή η νέα συμφωνία μετόχων του ΟΤΕ ανάμεσα στο Δημόσιο και στους Γερμανούς της Deutsche Telekom θα οικοδομηθεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, που εξακολουθούσε να κατέχει το Δημόσιο. Επίσης, νομοθετείται η δυνατότητα τροποποίησης της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, που είχε κυρωθεί με νόμο το 2008.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τροπολογία, μεταβάλλεται το άρθρο 21 της προηγούμενης συμφωνίας και πλέον προβλέπεται ρητά ότι «καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση από την παρούσα συμφωνία μετόχων δεν θα απαιτεί στο εξής να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή, αλλά θα αποφασίζεται από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «θα τεθούν νέοι όροι για την ισχύ τής προς κύρωση συμφωνίας», ενώ θα προβλεφθούν και «οι συνέπειες από τη μη εκπλήρωσή τους εντός της αναφερόμενης προθεσμίας που είναι η 30ή Οκτωβρίου 2016».

Σημειώνεται ότι βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας των μετόχων του ΟΤΕ που τροποποιείται, το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με πέντε μέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τροποποίηση θα μείνουν δύο μέλη), αλλά και διατηρεί δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η αλλαγή έδρας του ΟΤΕ, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρει ρητά, αν το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 5% (μετά τη μεταβίβαση του 5%, το Δημόσιο θα μείνει με το 1% και τα δικαιώματα ψήφου του 4% που ανήκει στο ΙΚΑ) χάνει όλα τα βέτο, αναφέρει το cnn.gr.

Από τον/την Newsroom

A A

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Get it on Google Play

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency