Δημοσίευση : 00:01 29-11-2016

Πιερ Μοσκοβισί : Αυτό είναι το τελευταίο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη δεδομένου ότι παρέχει αξιοπιστία. Τόνισε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως το τρίτο Μνημόνιο είναι το τελευταίο για την Ελλάδα. «Αυτό θέλουμε ως εταίροι της Ελλάδας. Όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες χώρες, έτσι θέλουμε και η Ελλάδα να βγει από τα Μνημόνια», τόνισε, σύμφωνα με το cnn.gr.

Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για την Ελλάδα και αναγνώρισε πως η χώρα έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές και έχει πραγματοποιήσει ριζικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναλύοντας τους βασικούς στόχους της συνεργασίας της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, ο Επίτροπος στάθηκε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και στη διασφάλιση ενός στοχευμένου και αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρθηκε ειδικά στο Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα, ώστε να επέλθει μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που το χρειάζονται πραγματικά, κοινωνική ένταξη μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και ευκαιριών κατάρτισης. «Πιθανές μεταρρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στα οικογενειακά ή στα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη», τόνισε.

Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγορά εργασία της Ελλάδος και αν και δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές τόνισε πως απαιτούνται αλλαγές που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. «Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειές. Δουλείες που θα μείνουν στη χώρα», είπε και προσέθεσε πως η χώρα χρειάζεται ένα ισορροπημένο μίγμα στην φορολογία και μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση.

Ο ίδιος εστίασε στην σημασία του προσεχούς Eurogroup λέγοντας τα εξής: «Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο Eurogroup, μια ημέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και τις εκλογές στην Αυστρία. Αυτό πρέπει να είναι η αρχή για παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα, με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν εμπιστοσύνη και επενδύσεις και δουλειές. Γι' αυτό πρέπει να φτάσουμε προηγουμένως σε Staff Level Agreement που θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε θετικά το θέμα του χρέους και να βρούμε λύσεις πριν το τέλος του έτους. Γνώμη μου είναι ότι δεν είμαστε μακριά. Ο στόχος είναι κοντά. Μπορεί να γίνει».

Πάντως ο Επίτροπος έκανε έμμεση αναφορά στην επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018 λέγοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί σε αξιόπιστες πολιτικές και για μετά το τέλος του προγράμματος.

«Διαμορφώνοντας μια προοπτική πέρα από την περίοδο του προγράμματος είναι το κλειδί για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αναπτύξει μια αξιόπιστη και καλά υποστηριζόμενη ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε χρονικό ορίζοντα και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη των πολιτών και των πολιτικών φορέων σε όλο το φάσμα. Όλοι οι παράγοντες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους σε ένα κοινό μέλλον και πρέπει να εργαστούν από κοινού για το σκοπό αυτό», τόνισε, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης.

Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play
Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency