Δημοσίευση : 20:31 16-07-2017

Μπάχαλο με το μητρώο του ΕΦΚΑ

Χωρίς ασφαλιστική «ενημερότητα», ασφαλιστική «ικανότητα» αλλά και καταχρεωμένοι κινδυνεύουν να παραμείνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αδυναμίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να καταγράψει στα μητρώα του όλους τους ασφαλισμένους του.

Σύμφωνα με το capital.gr, αυτασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί είτε εξακολουθούν να είναι διπλοεγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΕΦΚΑ (δηλαδή εμφανίζεται με δύο ασφαλιστικούς «βίους») είτε δεν έχουν καν εγγραφεί στα μητρώα του ασφαλιστικού υπερφορέα, αν και η ένταξη του Ταμείου τους (π.χ., τέως ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ) έχει γίνει από 1/1/2017 και ο νόμος Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την ενοποίηση των Ταμείων, έχει τεθεί σε ισχύ από 13/5/2016.

Έτσι, για τον ΕΦΚΑ, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι αποτελούν «φαντάσματα». Παρότι εργάζονται κανονικά, δεν μπορούν να λάβουν χρήματα από το Δημόσιο για σύμβαση έργου την οποία υπέγραψαν, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητό τους ούτε μπορούν να έχουν επιστροφή φόρου από την εφορία.

Παράλληλα, για όσους αυτασφαλισμένους εξακολουθούν να «αγνοούνται» από τον ΕΦΚΑ αυξάνονται «σιωπηρά» τα ασφαλιστικά χρέη τους, μιας και δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, καθώς αυτές δεν έχουν υπολογιστεί -ούτε καταλογιστεί στους υπόχρεους-, ελλείψει του μητρώου των εν λόγω αυτασφαλισμένων.

Μόλις οι επαγγελματίες αυτοί «ταυτοποιηθούν», τότε θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά εισφορές που δεν καταβλήθηκαν χωρίς, όμως, δική τους ευθύνη.

Το ίδιο θα γίνει με 57.000 μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους, «μπλοκάκηδες» και αγρότες), όπως αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, οι αυτασφαλισμένοι μη μισθωτοί χωρίς «μητρώο» δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από τον/την Newsroom

A A
Ετικέτες Άρθρου
ΕΦΚΑ Μητρώα
Get it on Google Play

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency