Δημοσίευση : 00:10 30-11-2016

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα μετά το 2018

Δηλώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο

«Το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αποτελεί ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2017» ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Θετικός ο Μοσκοβισί
Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέδειξε την θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Τόνισε ότι οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους δήλωσε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κύριος Τζανακόπουλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,5% με 3% το 2017 συντασσόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τζανακόπουλος: Στόχος μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Στο χθεσινό EWG επίσης καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις. Εντοπίστηκαν, όμως, και οι γνωστές διαφορές στα ζητήματα των ενεργειακών, δημοσιονομικών και εργασιακών.

«Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για μια πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται εντατικά η ελληνική κυβέρνηση». Τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κλείσουν και τυπικά οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.

Κατά τη χθεσινή δήλωση του κυρίου Ντράγκι είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδος να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως επίσης και ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το "μομέντουμ" για την απομείωση του.

Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μέτρα μετά το 2018.

«Ωστόσο, όλες οι πλευρές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά. Και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Και συμπλήρωσε:

"Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά, συμφωνώντας με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι αδύνατον να διατηρηθούν,αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει στην κατεύθυνση για την γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων"

 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργούαλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το Κυπριακό.

Κυπριακό: Προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο παρά τις δυσκολίες.

«Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την Κυπριακή Κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ»

Επικήδειος από τον Πρωθυπουργό στις 7 ώρα Κούβας

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σήμερα, στις 7 ώρα Κούβας θα απευθύνει επικήδειο στη δημόσια λαϊκή συγκέντρωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο που θα λάβει χώρα στην Plaza de la Revolucion στην Αβάνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους λίγους ομιλητές κατά την διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης.

Συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι

Ο κύριος Τσίπρας θα επιστρέψει τα ξημερώματα της Πέμπτης ώστε την Παρασκευή να αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι όπου στο περιθώριο της Συνόδου για την Πολιτιστική κληρονομιά θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Από τον/την Newsroom

A A

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Get it on Google Play
Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency