Δημοσίευση : 02:01 17-10-2016

Έτσι θα προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα στον υπολογιστή σας!

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των χάκερς στον κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα τα δεδομένα όλων μας να είναι απροστάτευτα... μέσα σε αυτόν.

Για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας το flowmagazine.gr μας προτείνει.

Τηρούμε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών μας αρχείων σε USB, ή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Προστατεύουμε την πρόσβαση στον υπολογιστή μας, κλειδώνοντας με συνθηματικά εφαρμογές κρυπτογράφησης δεδομένων και βιομετρικά μέσα ασφαλείας (π.χ αναγνώστες δακτυλικού αποτυπώματος)

Διαχωρίζουμε τους χώρους που αποθηκεύουμε προσωπικά και επαγγελματικά δεδομένα, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε προσβάσεις από τα πρώτα στα δεύτερα (π.χ αποφεύγουμε να τηρήσουμε προσωπικά μας στοιχεία στον επαγγελματικό μας υπολογιστή στο γραφείο).

Δημιουργούμε ξεχωριστούς λογαριασμούς από τα παιδιά μας αν ο υπολογιστής στο σπίτι μας χρησιμοποιείται από αυτά, και ενεργοποιούμε τα εργαλεία γονικού ελέγχου που μας προσφέρει το λειτουργικό μας σύστημα.

Αναφορικά με τα αρχεία που θα διατηρήσετε αντίγραφο ασφαλείας, αυτά εξαρτώνται από εσάς και συνήθως περιλαμβάνουν, αρχεία τραπεζών και άλλων οικονομικών δεδομένων, φωτογραφικό υλικό, προσωπικές εργασίες, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η διασφάλιση των δεδομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή περιλαμβάνει και την φύλαξή τους. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η διαμόρφωση του βασικού σας αποθηκευτικού συστήματος δίσκων σε διάταξη “mirror”: Σε αυτή τη διάταξη υπάρχει όχι ένας, αλλά δύο σκληροί δίσκοι στον υπολογιστή σας που είναι πανομοιότυποι (ίδιου τύπου και χωρητικότητας) και δέχονται και οι δύο ταυτόχρονα τα δεδομένα που αποθηκεύετε. Σε περίπτωση βλάβης του ενός, ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Το ρόλο ενός κεντρικού ψηφιακού «θησαυροφυλακίου» μπορεί να παίξει ένας δικτυακός δίσκος (NAS: Network Attached Storage), ο οποίος συνδεδεμένος μέσω θύρας Ethernet αλλά και ασύρματης διασύνδεσης Wi-Fi, θα είναι έτοιμος να δεχτεί τα δεδομένα σας από όλους του υπολογιστές του σπιτικού ή επιχειρηματικού σας δικτύου. Παράλληλα, πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω web browser, μπορούν να δεχτούν εύκολα 1 ή περισσότερους δίσκους για αύξηση της αποθηκευτικής τους ικανότητας, ενώ μπορεί να περιέχουν και δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης μέσω του Internet, με αποτέλεσμα να έχετε τα δεδομένα σας διαθέσιμα, όπου κι αν βρίσκεστε.

Αντί για την τοπική αποθήκευση των δεδομένων σας σε κάποιο δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία on-line αποθήκευσης στο Internet. Αρκετές εταιρείες κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση - για παράδειγμα, η Microsoft με την υπηρεσία Windows Live SkyDrive, η Asus, που προσφέρει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο.

Δεν μπορούν, ωστόσο, να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης και δεν είναι συνετό να βασιζόμαστε μόνο σε αυτές για την αποθήκευση σημαντικών δεδομένων. Είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει κάποιο τοπικό αντίγραφο. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις τέτοιων υπηρεσιών που διέκοψαν ξαφνικά τη λειτουργία τους, προξενώντας μεγάλα προβλήματα στους χρήστες τους.

Ένας απλός κανόνας είναι να επιλέγουμε υπηρεσίες online storage που υποστηρίζονται από μεγάλες εταιρείες ή έχουν πλέον καθιερωθεί. Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να διατηρούμε εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων μας. Όσον αφορά στις μεθόδους πληρωμής, ισχύει ό,τι ισχύει γενικότερα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Internet. Είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε ασφαλείς τρόπους πληρωμής, π.χ. μέσω PayPal ή προπληρωμένων πιστωτικών καρτών.

Πάρτε προληπτικά μέτρα για την εξασφάλιση των προσωπικών σας δεδομένων, έτσι ώστε να μετριάσετε τον κίνδυνο διαρροής τους.

Από τον/την Newsroom

A A
Ετικέτες Άρθρου
Χάκερς Προσωπικά Δεδομένα
Get it on Google Play

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency