Δημοσίευση : 17:34 17-10-2016

Ο γυναικείος εγκέφαλος αυξομειώνεται στην εμμηνόρροια!

Το κέντρο της μνήμης και των συναισθημάτων, ο ιππόκαμπος, μεταβάλλεται ελαφρώς σε μέγεθος, λόγω ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια του κύκλου της εμμηνόρροιας!

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων εμφανίζει αξιοσημείωτη πλαστικότητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Όμως η νέα μελέτη προσθέτει ένα νέο δεδομένο: ότι –πέρα από τις όποιες άλλες νευρωνικές προσαρμογές κάνει ο εγκέφαλος ανάλογα με τις επιδράσεις και απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος– στην περίπτωση των γυναικών εμφανίζει αυξομειώσεις και σε μηνιαία βάση, ανταποκρινόμενος στη «μουσική» των οιστρογόνων, αναφέρει το onmed.gr.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών Μαξ Πλανκ στη Λειψία, με επικεφαλής την Κλαούντια Μπαρτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Scientific Reports, μελέτησαν με τεχνικές απεικόνισης τον εγκέφαλο μίας μόνο γυναίκας σε διαδοχικούς κύκλους περιόδου.

bigstock Human Brain 120459878

Οι επιστήμονες, οι οποίοι εστίασαν στην επίδραση των ορμονικών μεταβολών στη δομή του γυναικείου εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι παράλληλα με την αύξηση των οιστρογόνων όσο πλησιάζει η ωορηξία, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου αυξάνει επίσης σε όγκο (τόσο η φαιά όσο και η λευκή ουσία του). Όταν όμως οι εν λόγω ορμόνες υποχωρούν πάλι, ο ιππόκαμπος ξαναμικραίνει.

Παραμένει μυστήριο πώς αυτή η συνεχής διόγκωση και συρρίκνωση της συγκεκριμένης ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής επηρεάζει τον νου, τη μνήμη και τα συναισθήματα μιας γυναίκας. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω στο μέλλον σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών.

Με την έρευνα αυτή, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα φωτίσουν περισσότερο τις αιτίες της «διαταραχής προεμμηνορροϊκής δυσφορίας», η οποία εμφανίζεται σε περίπου μία στις 12 γυναίκες, προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα μετά την ωορρηξία και λίγο πριν την εμφάνιση της περιόδου.

Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency