Δημοσίευση : 14:42 28-11-2016

«Νεανικό» Αλτσχάιμερ: Τα σημάδια ανησυχίας...

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προβλήματα μνήμης στους νέους και στους μεσήλικες δεν σχετίζονται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Το στρες και το άγχος είναι οι συνηθέστερες αιτίες πίσω από την έλλειψη συγκέντρωσης και την αποδυνάμωση της μνήμης για όσους δεν έχουν φτάσει ακόμη στην τρίτη ηλικία. Επίσης, τα κενά μνήμης (π.χ. ξεχνάμε ονόματα, χάνουμε πράγματα) θεωρούνται ως έναν βαθμό φυσιολογικά όσο περνούν τα χρόνια, καθώς τμήματα του εγκεφάλου σταδιακά συρρικνώνονται και μειώνεται η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη Roshini Rajapaksa, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανησυχητική θεωρείται η απώλεια μνήμης σε νεαρή ηλικία όταν αφορά τον αποπροσανατολισμό σε γνώριμα μέρη, τη δυσκολία τήρησης απλών οδηγιών ή τη σύγχυση σχετικά με σημαντικά γεγονότα της ζωής, δηλαδή όταν εξελίσσεται σε εμπόδιο για μια ομαλή και ανεξάρτητη καθημερινότητα.

bigstock Intelligence Machine 96385376

Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως «νεανικό» Αλτσχάιμερ, τα συμπτώματα που τυπικά εκδηλώνουν οι ηλικιωμένοι λόγω εγκεφαλικής εκφύλισης εμφανίζονται νωρίτερα, πριν την ηλικία των 65 ετών.

Να σημειωθεί ότι το «νεανικό» Αλτσχάιμερ είναι εξαιρετικά σπάνιο και εκτιμάται ότι αποτελεί μόλις το 5% όλων των περιστατικών Αλτσχάιμερ.Τα προβλήματα μνήμης στους νέους και στους μεσήλικες είναι συχνότερα σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β12 ή προβλήματος στον θυρεοειδή αδένα.

Εάν θεωρείτε ότι τα προβλήματα μνήμης δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας ή την ικανότητα να εργαστείτε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε νευρολόγο, αναφέρει το Onmed.gr.

Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play
  Difernews Official Facebook Page
  Difernews Official Twitter Page
  Difernews Official Google Page
  Copyright © 2011 difernews.gr
  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  Όροι Χρήσης
  |
  Επικοινωνία
  |
  Αρθογράφοι
  |
  Newsletter
  Pixrow Digital Agency
  Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency