Δημοσίευση : 12:40 20-06-2017

Χριστοδουλίδης: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

H Λευκωσία διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στη Κύπρο, που ετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προνοεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία νέας συνθήκης.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών θα υπάρξει «βελούδινο διαζύγιο» με τους Ελληνοκύπριους να επιστρέφουν στη Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους να αποκτούν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται το όποιο θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, από το 1977, είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τέτοιο θέμα δεν έθεσε ποτέ κανείς και ουδέποτε συζητήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συνομιλίες των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Σε σχέση με τις αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «διαφαίνεται ως μια πρώτη εκτίμηση ότι ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τα ευρωτουρκικά».

Όσον αφορά το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο κ. `Ειντε, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να υποβληθεί το πρώτο προσχέδιο από πλευράς του Νορβηγού διπλωμάτη σε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. «Θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να αποσταλούν τυχόν σχόλια στον κ. `Ειντε, και παράλληλα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play
Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency