FullahSugah
Δημοσίευση : 11:55 17-10-2016

Απελευθέρωση της Μοσούλης: Η μάχη ξεκίνησε! (φωτο)

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, δήλωσε ξεκίνησε επίθεση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι καμπάνες της νίκης ήχησαν, και η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά ο αλ Αμπάντι απευθυνόμενος στους κατοίκους της επαρχίας Νινευή και πρόσθεσε:

Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων, που στόχο έχουν να σας απελευθερώσουν από την αγριότητα και την τρομοκρατία του ISIS. Με τη θέληση του Θεού, θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης, όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την ελευθερία, αναφέρει το cnn.gr.

Haider Al-Abadi @HaiderAlAbadi

The hour has struck. The campaign to liberate Mosul has begun. Beloved people of Mosul, the Iraqi nation will celebrate victory as one

2016 10 15T165453Z 1756633772 S1BEUHDMHPAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

Εικόνα από: REUTERS/Azad Lashkari

Ο αλ Αμπάντι τόνισε ακόμη ότι μόνον ο Ιρακινός στρατός και τα μέλη της εθνικής αστυνομίας θα εισβάλουν στην πόλη «και κανείς άλλος», δεδομένου ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν, στο πλευρό των Ιρακινών, Μονάδες Κινητοποίησης του λαού, αλλά και παραστρατιωτικές δυνάμεις Σιιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και Σουνίτες, Χριστιανοί και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του ιρακινού Στρατού στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, τονίζουν ότι στόχος τους είναι να πλήξουν με πυραύλους τα τούνελ και τα χαρακώματα των τζιχαντιστών, που βρίσκονται στα νότια της πόλης.

Συντονισμένη επιχείρηση εξαπολύουν από το πρωί, και οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά, στην περιοχή Καζίρ, ανατολικά της Μοσούλης. Όπως τόνισε ο διοικητής τους, η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και 4.000 μαχητές στοχεύουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων χωριών στα περίχωρα της Μοσούλης.

map

Στο πλευρό του Ιράκ, στη δύσκολη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μακ Γκουρκ, να εύχεται μέσω Twitter «κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση».

 

Από την πλευρά του ο νέος διοικητής του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών Στίβεν Τάουνσεντ, εκτιμά πως η επίθεση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο». Οι ΗΠΑ, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, είναι επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού που απαρτίζεται από περισσότερες από 60 χώρες, που πολεμούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο διεθνής συνασπισμός, αποτελούμενος από χιλιάδες στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, συμμετέχοντας κυρίως σε εκπαιδευτικές αποστολές, διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές, ενώ προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, ο συνασπισμός έχει οπλίσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 στρατιωτικούς των ιρακινών δυνάμεων.

Η επικράτηση επί του ISIS στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στο Ιράκ, θα είναι μια τεράστια νίκη για την κυβέρνηση της χώρας που αγωνίζεται για να ενισχύσει την αξιοπιστία της και να αποδείξει την στρατιωτική της κυριαρχία, βάζοντας τέλος στην εδαφική κυριαρχία των τζιχαντιστών στον πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα βορρά του Ιράκ.

 

Πάντως, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και επείγουσα αρωγή Στίβεν Ο'Μπράιεν εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη... Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», είπε.

Μία μέρα νωρίτερα, ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους αμάχους, ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

2016 10 16T102818Z 1910720083 S1BEUHHBUOAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

Εικόνα από: REUTERS/Ari Jalal

Είχαν προηγηθεί εντατικοί βομβαρδισμοί με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης από ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ.


Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play
Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency