Δημοσίευση : 09:39 30-11-2016

Μέι και Τραμπ: Συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς σχέσης

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διατήρηση της καλής διμερούς σχέσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μετάβασης καθώς και να συναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία.

Η Βρετανία θεωρεί επί μακρόν προτεραιότητα τη διατήρηση της «ειδικής σχέσης» της με τις ΗΠΑ, έναν από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής. Όμως έχει υπάρξει έντονη σεναριολογία όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση επί των ημερών του Τραμπ, έπειτα από μια σειρά δηλώσεων και κινήσεων από μέρους του, που το Λονδίνο εξέλαβε ως αγένεια, αναφέρει το cnn.gr.

«Η πρωθυπουργός (Μέι) τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ το απόγευμα, στο πλαίσιο της αποκατάστασης ενός διαλόγου ανάμεσά τους», ανέφερε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ και σημειώνει πως:

Συζήτησαν το πώς προχωρούν τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου για τη μετάβαση και συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα πρέπει να συνεχίσουν την οικοδόμηση μιας στενής σχέσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων μιας συνάντησης των συμβούλων (αμφοτέρων) για ζητήματα Εθνικής Ασφαλείας πριν από το Χριστούγεννα.

Ο Τραμπ προκάλεσε κατάπληξη στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, όταν υποστήριξε ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ –στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Brexit καισφοδρός επικριτής του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος– πρέπει να διοριστεί πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση της Μέι απάντησε ότι η θέση δεν είναι κενή. Αλλά η δήλωση αυτή αφ’ εαυτής, που χαρακτηρίστηκε μια δίχως προηγούμενο παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, προκάλεσε αμηχανία στη Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνει το ΑΠΕ.

Μετά την εκλογική του νίκη, ο Τραμπ συνομίλησε με άλλους εννέα ηγέτες πριν από τη Μέι, άλλο ένα στοιχείο που ενόχλησε το Λονδίνο.

Στο τηλεφώνημα οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με το NATO, συμφωνώντας ότι πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό κεφαλαιώδους σημασίας και ότι χρειάζεται όλα τα κράτη-μέλη του να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες για να επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Η Βρετανία δαπανά ήδη ένα ποσό που υπερκαλύπτει το ποσοστό-στόχο, όμως ο Τραμπ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα διότι άλλα κράτη δεν επιτυγχάνουν τον στόχο, γεγονός που έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις του έναντι του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Από τον/την Newsroom

A A
Get it on Google Play

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Difernews Official Facebook Page
Difernews Official Twitter Page
Difernews Official Google Page
Copyright © 2011 difernews.gr
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι Χρήσης
|
Επικοινωνία
|
Αρθογράφοι
|
Newsletter
Pixrow Digital Agency
Designed & Developed 2011 by Pixrow Digital Agency